10.03.2017
"Το επαναστατικό κράνος που θα σώζει ζωές'
Μία επαναστατική συσκευή η οποία θα τοποθετείται στο κράνος του μοτοσικλετιστή και θα μπορεί -σε περίπτωση ατυχήματος- να ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο το ΕΚΑΒ για το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο οδηγός δίνοντας ταυτόχρονα και πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, όπως την ομάδα αίματος αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δημιούργησε μία ομάδα τελειόφοιτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Το πόσο γρήγορα θα ειδοποιηθεί το πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης από τη στιγμή ενός ατυχήματος με μοτοσικλέτα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του τραυματία.
Τι γίνεται, όμως, όταν δεν υπάρχει κάποιος τρίτος στην περιοχή του ατυχήματος να καλέσει εγκαίρως, αν εγκαταλειφθεί το θύμα από ασυνείδητο οδηγό ή αν γίνει το ατύχημα σε απομονωμένη περιοχή και το θύμα δεν είναι σε θέση να ειδοποιήσει για ασθενοφόρο; Τη λύση έρχεται να δώσει μία ομάδα φοιτητών οι οποίοι ανέπτυξαν το L.EM.ON CRASH (Life Emergency on CRASH), δηλαδή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης ατυχήματος και ειδοποίησης του αρμόδιου φορέα εκτάκτου ανάγκης.
«Πρόκειται για μία ηλεκτρονική συσκευή, βελτιστοποιημένη για χρήση σε μοτοσικλέτες, η οποία περιλαμβάνει εξειδικευμένα αισθητήρια όργανα, συστήματα επικοινωνίας και εντοπισμού (GPS). Η συσκευή θα τοποθετείται στο κράνος του αναβάτη και θα είναι προγραμματισμένη να ανιχνεύει οποιαδήποτε σφοδρή πρόσκρουση σε αυτό.
Μετά την ενεργοποίηση του συστήματος, η συσκευή θα καλεί αυτόματα το κέντρο άμεσης βοήθειας (δηλαδή το ΕΚΑΒ), ανάλογα με την περιοχή, ενημερώνοντας για το ατύχημα και τη θέση που αυτό έγινε», επισημαίνει ο επικεφαλής Δημήτρης Μουδιώτης, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα τρία μέλη της ομάδας, Αγγελο Βασιλειάδη, Σταύρο Μάλλιαρη και Κωνσταντίνο Μουστίδη, θέλουν να βγάλουν το επόμενο διάστημα τη συσκευή στην αγορά με απώτερο στόχο να συμβάλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τροχαία των μοτοσικλετιστών λόγω καθυστερημένης ή απούσας ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης για παροχή πρώτων βοηθειών.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός
Η συγκεκριμένη συσκευή που κατασκευάστηκε ήταν μία από τις ιδέες που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.
Σε αυτήν τη φάση η τετραμελής ομάδα έχει φτιάξει ήδη μία πρωτότυπη συσκευή διαστάσεων 10Χ6Χ2 και το επόμενο διάστημα θα κατασκευάσουν το τελικό προϊόν το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο (5,5Χ3,5Χ0,7) προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Εκτός από το ακριβές σημείο του ατυχήματος, η συσκευή θα μεταδίδει τηλεφωνικά και ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο ΕΚΑΒ όπου θα αναφέρονται προσωπικά στοιχεία του αναβάτη, η ομάδα αίματος, πιθανές χρόνιες παθήσεις και κάποιες ιατρικές παρατηρήσεις που θα ήταν χρήσιμες για τις πρώτες βοήθειες.
Μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η συσκευή είναι ότι είναι ανεξάρτητη από τον τηλεφωνικό εξοπλισμό του χρήστη και καθιστά δυνατή την κλήση στο κέντρο πρώτων βοηθειών ανεξάρτητα με το αν το τηλέφωνο έχει καταστραφεί κατά την πρόσκρουση. Επίσης, θα υπάρχει ακουστικό-μικρόφωνο που θα καθιστά δυνατή την επικοινωνία του τραυματία (σε περίπτωση που έχει τις αισθήσεις του) με τον αρμόδιο φορέα, αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί αυτόματα η κλήση προς αυτό και του έχει γνωστοποιηθεί η ύπαρξη ατυχήματος καθώς και η τοποθεσία του.
Η συσκευή θα προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κράνος, θα έχει προεγκατεστημένο στη μνήμη του συστήματος το εκάστοτε κέντρο πρώτων βοηθειών ανάλογα με τη χώρα ενώ η συσκευή μέσα από κάποιους αισθητήρες που θα διαθέτει θα συλλέγει δεδομένα κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης σχετικά με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται καθώς και την επίδρασή τους στον οδηγό.
Η άλλη ψηφιακή πλατφόρμα, επιχειρεί να φέρει πιο κοντά τις ανάγκες των κοινωφελών οργανισμών με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν.
Ποιοι διακρίθηκαν
Δύο άλλες ομάδες που διακρίθηκαν, δημιούργησαν και λειτουργούν ψηφιακές πλατφόρμες. Η πρώτη, που απέσπασε και την υψηλότερη διάκριση, είναι μία παγκόσμια αθλητική πλατφόρμα που απευθύνεται σε όλο το αθλητικό οικοσύστημα (αθλητές, προπονητές, ανιχνευτές ταλέντων) οι οποίοι ψάχνουν να κάνουν το επόμενο διάστημα.
Championsid.com
Παγκόσμια αθλητική πλατφόρμα συστήνει αθλητές σε προπονητές
Πρόκειται για μία παγκόσμια κοινωνική αθλητική πλατφόρμα που απευθύνεται σε όλο το αθλητικό οικοσύστημα, δηλαδή αθλητές, προπονητές, ομάδες και ανιχνευτές ταλέντων. Από τη μία πλευρά ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αθλητές που θέλουν να κάνουν το άλμα στην καριέρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αυτοσυστήνονται μέσα από ένα προφίλ που δημιουργούν στην ψηφιακή πλατφόρμα στο οποίο ενσωματώνουν χρήσιμες πληροφορίες και το πλαισιώνουν με βίντεο από προπονήσεις και αγώνες. Από την άλλη, προπονητές και ανιχνευτές ταλέντων, έχουν τη δυνατότητα να βρουν… λαβράκια σε τουλάχιστον 17 αθλήματα που υποστηρίζει η πλατφόρμα και να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
«Εχει κλείσει ήδη ένας χρόνος λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας championsid.com και μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 15.000 χρήστες. Το 70% είναι από την Αμερική και το 30% από την Ελλάδα, την Αγγλία και χώρες των Βαλκανίων» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Συνοδινός που είχε την ιδέα και την υλοποίησε μαζί με τους Βασίλη Κυριμκιρίδη, Μιχάλη Μόσχο και τη Χριστίνα Λουκίσσα.
Ο ενδιαφερόμενος ανεβάζει στο προφίλ του πληροφορίες που σχετίζονται με τα σωματομετρικά στοιχεία, αν έχει διεθνείς συμμετοχές, στατιστικά, αν έχει συμβόλαιο, τις διακρίσεις του κ.ά.
«Τις επόμενες εβδομάδες θα συσταθεί κανονικά η εταιρεία και θα προσφέρουμε καινούργιες λειτουργίες έναντι κάποιοι αντιτίμου, που θα κάνουν πιο εύκολη τη διασύνδεση αθλητών με προπονητές και ανιχνευτές ταλέντων», προσθέτει ο κ. Συνοδινός.
Philanthropoli.com
Η πρώτη ψηφιακή φιλανθρωπική πόλη
Με στόχο την επανεκκίνηση της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα, μία τετραμελής ομάδα με επικεφαλής τον Στέργιο Τσάλη, δημιούργησε την πρώτη «φιλανθρωπική πόλη» του Διαδικτύου.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα philanthropoli.com που λειτουργεί από τον Νοέμβριο μπορούν να μπαίνουν κοινωφελείς οργανισμοί να ανεβάζουν τις δικές τους καμπάνιες περιγράφοντας τον στόχο (π.χ. συγκέντρωση χρημάτων και ειδών και κάποιες ομάδες ανθρώπων ή για παράδειγμα τη στήριξη ενός ανθρώπου που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας). Εν συνεχεία, μία εταιρεία ή ένας ιδιώτης μπορούν να κάνουν δωρεές σε χρήματα ή προϊόντα, να προωθούν στα social media την καμπάνια ή να συνεισφέρουν στην όλη διαδικασία ως εθελοντές.
«Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 26.000 ευρώ από διάφορες καμπάνιες, 44.000 ευρώ σε είδη ενώ έχουν καταγραφεί 962 δωρητές», υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο Στέργιος Τσάλης.
Επισημαίνει ότι υπάρχει online ενημέρωση σχετικά με την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί (π.χ. συγκέντρωση 5.000 ευρώ) και διευκρινίζει ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται για κάθε σκοπό, πηγαίνουν απευθείας στο λογαριασμό της αρμόδιας οργάνωσης. «Εμείς ως εταιρεία παίρνουμε μία προμήθεια 5,3% για τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας», τονίζει.
Η ομάδα εκτός από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Στέργιο Τσάλη, πλαισιώνεται από τον πρόεδρο Φραγκίσκο Θεοφίλακτο, την υπεύθυνη μάρκετινγκ Ερη Ζώτου και την υπεύθυνη επικοινωνίας Αντωνία Βάμβουρα.