02.08.2017
Βραβεύτηκαν νέοι Έλληνες ομογενείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Εβδομήντα Έλληνες νεολαίοι από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν, κάποιοι ακόμα και για πρώτη φορά, την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Οι νέοι άρχισαν να καταφτάνουν από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Καζαχστάν στις 28 Ιουλίου στην πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη, την Κρήτη, για να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του ΣΑΕ Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Πριν από την κεντρική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στις 29 Ιουλίου στο Καμπάνειο Ίδρυμα, οι νέοι ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Επισκέφτηκαν τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο προς τιμήν του σπουδαίου συγγραφέα. Το πρωί της 29ης Ιουλίου οι εβδομήντα νέοι επισκέφτηκαν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη για να δώσουν το παρών στην εκδήλωση που έλαβε χώρα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε διεθνώς καταξιωμένος πεζογράφος, καινοτόμος θεατρικός και ταξιδιωτικός συγγραφέας, πραγματικός, πλην όμως παρεξηγημένος, ποιητής, ακούραστος και πολύγλωσσος μεταφραστής, χαρισματικός δοκιμιογράφος, ανήσυχος πολιτικός με την ευρύτερη έννοια του όρου, θρησκειολόγος και φιλόσοφος. Πρόκειται για μία αξιοθαύμαστη φυσιογνωμία που μας αποκαλύπτεται, χωρίς υπερβολή, με χίλια πρόσωπα αλλά παραμένει επίσης αινιγματικός με άλλα τόσα προσωπεία», δήλωσε ο καθηγητής Χρ. Χαραλαμπάκης μιλώντας για την ιδιαίτερη φύση του σπουδαίου συγγραφέα και για την αξία του έργου του.
«Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένα ασυμβίβαστο πνεύμα. Υπερασπίστηκε την ελευθερία σε όλες της τις εκφάνσεις. Αναζήτησε την αλήθεια όσο κανένας άλλος. Ο Νίκος Καζαντζάκης μελέτησε και επηρεάστηκε από πολλούς, όμως ποτέ δεν έγινε δικός τους. Στο τέλος έμεινε μόνος του. Δεν είναι τυχαίο που επέλεξε ως επιτύμβιο σύνθημα το εξής: “Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος”. Αυτό σημαίνει ότι το πνεύμα του ήταν λεύτερο» – είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι καλεσμένοι πήγαν στο εστιατόριο «Καμπαέτι» όπου γευμάτισαν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ύστερα, όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στο μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και έμαθαν για την ιστορία του κτηρίου αλλά και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Έλληνα συγγραφέα, παρακολουθώντας και ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε η εκδήλωση της απονομής των βραβείων των τριών καλύτερων εργασιών στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού διαγωνισμού που ήταν αφιερωμένος στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η τελετή έλαβε χώρα στο Καμπάνειο Ίδρυμα στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Καμπάνειου Ιδρύματος Πέτρος Παπαδάκης. Παρών ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ο οποίος δήλωσε: «Τον Νίκο Καζαντζάκη, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών Αρχών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, τον τιμούμε σε κάθε γωνιά της Οικουμένης, οπουδήποτε υπάρχουν ομογενείς. Σχεδιάσαμε και μία διαγωνιστική διαδικασία για να φέρουμε παιδιά από την ομογένεια, τα οποία φιλοξενούνται σήμερα εδώ και έχουν την ευκαιρία να έρθουν εδώ, να ζήσουν, να δουν τον τόπο του Νίκου Καζαντζάκη». Η απονομή των βραβείων έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος τόνισε για άλλη μία φορά την αξία του σπουδαίου συγγραφέα: «Εμείς οι Έλληνες, και το διδαχτήκαμε από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, μόνο ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε, να υπερασπιζόμαστε την αξία μας, να αναπτύσσουμε την προσωπικότητά μας. Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη θα παραμένει πάντα ένα έργο που θα εμπνέει διαχρονικά τόσο εμάς όσο και όλο τον κόσμο».
Το 1ο βραβείο έλαβαν οι Έλληνες του Γερεβάν (Αρμενία), 3ο οι Έλληνες της Οδησσού (Ουκρανία), και το 2ο της Μαριούπολης (Ουκρανία). Η συντονίστρια νεολαίας του ΣΑΕ της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ η Βικτώρια Κράβτσενκο – Αραμπατζη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αλλά και γενικότερα το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζουν έμπρακτα την ελληνική νεολαία της διασποράς και δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τους ομογενείς το γεγονός ότι βρέθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση αλλά και που είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος βοήθησε στους Έλληνες του Πόντου μετά τη γενοκτονία, επαναπατρίζοντάς τους από τον Καύκασο στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής νεολαίας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, ως αντίδωρο, πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση κρητικών χορών από επαγγελματικό χορευτικό συγκρότημα. Όμως, ο χοροδιδάσκαλος του συγκροτήματος επεφύλασσε μία έκπληξη, καθώς κάλεσε στο χορό και τους Έλληνες νεολαίους, οι οποίοι μία μέρα νωρίτερα είχαν κάνει ταχύρρυθμο μάθημα κρητικών χορών. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και οι χορευτές εισέπραξαν το έντονο χειροκρότημα του κοινού. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι καλεσμένοι μετέβησαν στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αρχανών για να παρακολουθήσουν πλάνα από την πρώτη προβολή των παρασκηνίων των γυρισμάτων της ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης», παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Οι Έλληνες νεολαίοι θα παραμείνουν στην Κρήτη μέχρι τις 10 Αυγούστου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα αρχαιολογικά μνημεία, να γνωρίσουν την φιλοξενία των ντόπιων Ελλήνων και να θαυμάσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας.
Το εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης, του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), της Διεύθυνσης Δασών του Ν. Χανίων, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, του Μουσείου Καζαντζάκη, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, του Καμπάνειου Ιδρύματος, των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. Χορηγοί του προγράμματος είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη», οι Μινωικές γραμμές, ο Δήμος Πειραιά, το υπουργείο Πολιτισμού, το τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλόγων και τα ταξιδιωτικά γραφεία Tez Tour Hellas.