2o Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης:Επιτακτική η ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ ΘΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Επιτακτική η ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
 

Για την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση υπερθεμάτισαν η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Κώστας Δέρβος και η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Κολιοπούλου.

Η υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη, ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι υπάρχει έλλειψη διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τόνισε ότι βασική στόχευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, είναι να εισαχθούν αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε οι απόφοιτοι να αποκτούν εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Έμφαση στην προσχολική αγωγή με ψηφιακές δεξιότητες που θα ξεκινούν από το νηπιαγωγείο, αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος με εισαγωγή του μαθήματος επιχειρηματικότητας στο δημοτικό και το γυμνάσιο, ενίσχυση του μαθήματος πληροφορικής και τεχνολογίας, ξένες γλώσσες, επικαιροποίηση βιβλίων, επαναφορά σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στη δευτεροβάθμια, αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση με την εισαγωγή των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων και διασύνδεσή τους με τους τοπικούς φορείς για να ανανεώνονται οι κλάδοι και οι ειδικότητες, είναι μόνο μια σειρά αλλαγών που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε χθες η κ. Ζαχαράκη.

«Πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή με το παρελθόν, κρατώντας όσα καλά έγιναν αλλά και παράλληλα προσπαθώντας να θεραπεύσουμε οτιδήποτε δεν λειτουργεί. Η νέα πολιτική ηγεσία με την παρότρυνση του πρωθυπουργού θέλει όχι μόνο να σώσουμε την παρτίδα, αλλά κυρίως να σώσουμε την πατρίδα» κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.

Ο κ. ΣΤ. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

Στη διαχρονική έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και των αναγκών που έχει η πραγματική οικονομία, και στην προσπάθεια επανασχεδιασμού της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναφέρθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Έχουμε αναντιστοιχία δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με αυτά που απαιτεί η εθνική οικονομία. Αυτή η διαχρονική έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και των αναγκών που έχει η πραγματική οικονομία, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ένα πολύ καλό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Υπάρχει έλλειψη σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα π.χ. ηλεκτροσυγκολλητές. Υπάρχουν καλές δουλειές που πληρώνουν καλά και οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν άτομα. Σε μια χώρα με πρόβλημα ανεργίας αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι προτεραιότητα να κάνουμε επανασχεδιασμό της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ο ΟΑΕΔ συμμετέχει ενεργά σε αυτό τον διάλογο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα στάθηκε και στο κομμάτι της αξιολόγησης των προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αλλά είναι στόχος και πλέον πρέπει όχι μόνο να αναβαθμιστούν αλλά και να αξιολογηθούν τα προγράμματα απασχόλησης.

«Η σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας θα μειώσει την ανεργία και θα φέρει αύξηση της απασχόλησης. Πρέπει να επενδύσουμε έξυπνα για να πιάσουν τόπο όσα σχεδιάζουμε και το βασικότερο όλων είναι να εμπεριέχουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων» κατέληξε.

Ο κ. Ζ. ΜΑΜΟΥΡΗΣ

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Θεσσαλίας και της ευρύτερης Κεντρικής Ελλάδος. Η επένδυση στην έρευνα είναι η μόνη που μπορεί να εμποδίσει τη “διαρροή υψηλού επιπέδου επιστημόνων”, μία από τις χειρότερες πληγές της οικονομικής μετανάστευσης για μία χώρα ή μια περιφέρεια και να συμβάλει στην αναχαίτιση της ανεργίας» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης, κατά την εισήγησή του.

Ο κ. Μαμούρης αναφέρθηκε εκτενώς στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συγχώνευση με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και στην αύξηση χρηματοδοτήσεων που προήλθαν από την επιτυχημένη διεκδίκηση διεθνών και εθνικών ανταγωνιστικών προγραμμάτων και από την εκτέλεση εξειδικευμένων μελετών και υπηρεσιών προς τρίτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος που όπως είπε αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αφού πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι θα λειτουργεί και ως κέντρο διαμεσολάβησης ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις και στη λειτουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα, όπου θα πραγματοποιούνται παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Κ. ΔΕΡΒΟΣ

 «Η μεγαλύτερη επένδυση μιας χώρας είναι η επένδυση στην παιδεία και οι νέοι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της ελληνικής κοινωνίας, ο πιο πολύτιμος πόρος που έχουμε για το μέλλον μας» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) κ. Κώστας Δέρβος.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι οι προσπάθειες τόσο σε επίπεδο κεντρικής όσο και περιφερειακής διοίκησης, επικεντρώνονται σε ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί με ρεαλισμό, αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και όλων των λειτουργικών εργαλείων, συνέργειες και κυρίως βαθιά πίστη στις δυνατότητες της χώρας μας, με στόχο απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Δέρβος αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ που είναι τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και στα προγράμματα που αφορούν τους νέους.

«Επιπλέον, υλοποιούμε σειρά προγραμμάτων με επίκεντρο τους νέους: Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, μία εκπτωτική κάρτα για νέους 13-30 ετών, που παρέχει σημαντικές εκπτώσεις και προνόμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ακόμη, ο πρόεδρος έκανε τον εξαμηνιαίο απολογισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σημειώνοντας ότι λύθηκαν χρόνια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στα Δημόσια ΙΕΚ (καταβλήθηκαν οι οφειλόμενες αμοιβές στους μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων και προσλήφθηκαν εγκαίρως εκπαιδευτές), ενώ όσον αφορά στη φοιτητική μέριμνα, όπου ο ρόλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι η οικονομική διαχείριση μέρους των φοιτητικών εστιών, σημείωσε ότι δρομολογείται η αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός του σχετικού θεσμικού πλαισίου, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, η ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση όλων των διαδικασιών φοιτητικής μέριμνας.

Αναφερόμενος στο 2o Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης τόνισε ότι «είναι αποδεδειγμένο ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποτελούν εφαλτήριο συζητήσεων μεταξύ θεσμικών και παραγωγικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και κοινωνικών εταίρων, με επίκεντρο την περιφερειακή πολιτική και τη μετρήσιμη αξία της στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού περιφερειακού σχεδιασμού, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία και τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων».

Ο κ. Ν. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μια αποκαρδιωτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην εκπαίδευση και την απασχόληση τόσο σε κεντρικό επίπεδο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όσο και σε περιφερειακό, παρουσίασε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ) κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Κατά την ομιλία του, σημείωσε ότι «το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει σωρεύσει συν τω χρόνω μία σειρά λανθασμένων πρακτικών και πολιτικών. Όλα αυτά που έχουν οδηγήσει σε ένα τέλμα δύσκολα διαχειρίσιμο: οικονομικό, διοικητικό, γραφειοκρατικό και αναχρονιστικό».

Πρόταση για τον κ. Παπαϊωάννου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών των σχολών και η επένδυση στο εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, ώστε να υπάρχουν προοπτικές επαγγελματικής και προσωπικής ανέλιξης προκειμένου να σταματήσει το brain drain.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, «για να αρθούν τα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβάλλονται στα δημόσια Πανεπιστήμιά μας, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε υψηλών προδιαγραφών και επαρκές αριθμητικά διδακτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας θα πρέπει να επανέλθουν στον πρωταρχικό τους σκοπό, που δεν είναι άλλος από την έρευνα, ώστε να προσφέρουν σε νέους και νέες τη δυνατότητα να ανελιχθούν ο καθένας στον τομέα του. Και τέλος το γραφειοκρατικό πλαίσιο που περιβάλλει όλα όσα προανέφερα, όπως και τη λειτουργία των ίδιων των σχολών μας, δημιουργώντας μία κατάσταση υδροκεφαλισμού από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, θα πρέπει να αναθεωρηθεί άρδην. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει με τη συνδρομή της πολιτείας και του νομοθετικού σώματος».

Η κ. ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η ριζική επανεξέταση της δομής της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και ο τρόπος με τον οποίο η εκπαίδευση θα συμβαδίσει με τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες όλων των τομέων της οικονομίας, με έμφαση στην παραγωγική, βιομηχανική, μεταποιητική δραστηριότητα, ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε η ομιλία της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένης Κολιοπούλου.

Η κ. Κολιοπούλου έκανε λόγο, για μία μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόκληση που αφορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εργαζομένων οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα υψηλότερο, σύγχρονο επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης, νέες δεξιότητες και ικανότητα απορρόφησης των αλλαγών, δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργούνται. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι στόχοι επικεντρώνονται στα εξής:

«- Να ολοκληρωθεί και να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Διάγνωσης Αναγκών Εργασίας.

-Να εμπλουτιστούν τα κρίσιμα επαγγέλματα και οι ειδικότητες των παραγωγικών τομέων και κλάδων της οικονομίας.

-Να αναδιαμορφωθούν οι πολιτικές για τη συμβουλευτική υποστήριξη και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

-Να σχεδιαστεί η μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση, με ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας του κόσμου της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

-Να συνδεθούν η γνώση και οι δεξιότητες με την αγορά εργασίας.

-Να ενταχθούν στο Σύστημα Εκπαίδευσης οι ψηφιακές γνώσεις, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά.

-Να διευκολυνθούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να βελτιώσουν την αίσθηση της επιχειρηματικότητας, να αποκτήσουν πνεύμα ομαδικότητας και επίλυσης προβλημάτων».

Καταλήγοντας, η κ. Κολιοπούλου υπογράμμισε ότι χρειάζονται ευρείες συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών κοινοτήτων και πολιτείας για χάραξη ολοκληρωμένων πολιτικών και πρόσθεσε «Εμείς, εδώ στη Θεσσαλία, έχουμε αντιληφθεί ότι συνεργαζόμενοι μπορούμε να θέσουμε σοβαρή υποψηφιότητα για τη μετεξέλιξή μας σε μια προνομιακή περιοχή ανάπτυξης, απασχόλησης και δημιουργίας».

Της Νατάσας Πολυγένη

 5SXOLIO 26 1 2020

*ΜΠΡΟΣΤΑ σε όλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, με τον οποίο έχουν εξαιρετική συνεργασία. Μάλιστα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας το ΑΠΘ εγκατέστησε στο δάσος Περτουλίου τον πρώτο σταθμό μέτρησης της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

* * *

*ΤΟ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει τον πήχη ψηλά και δεν το κρύβει. Ο πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα του ΑΠΘ, αναφέροντας ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολουθεί τον δρόμο του. Σε απόσταση αναπνοής είναι η αλήθεια, μιας και το ΠΘ έχει δώσει ισχυρά δείγματα γραφής και συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία.

* * *

*ΑΡΚΕΤΕΣ οι αναφορές στη λειτουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Πάρκου κατά τη διάρκεια του ΙΙ Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης. Και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης το έχει στα σχέδιά του καθώς και το Υπουργείο Παιδείας. Αναφέρθηκε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης στα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει για την περιοχή η λειτουργία του. Το βασικό είναι ότι δεν το ξεχνούν οι κυβερνητικοί. Μια αγωνία υπάρχει βέβαια για το πότε και το πώς…

* * *

*ΤΕΛΙΚΑ όλα στην πράξη φαίνονται. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης για τις ελλείψεις σε τεχνικά επαγγέλματα. Θέσεις υπάρχουν, πληρώνουν καλά αλλά δεν υπάρχει κόσμος. Άρα η τεχνική εκπαίδευση είναι άκρως απαραίτητη, σε μια χώρα όπου πια τα ΤΕΙ αποτελούν παρελθόν. Το βάρος πέφτει πια στα Επαγγελματικά Λύκεια που πρέπει όχι απλώς να παραμείνουν, αλλά και να αναβαθμιστούν. Συμφώνησε πάντως και η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη που αναφέρθηκε στην εισαγωγή των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων που θα λειτουργούν σε ανοιχτή γραμμή με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της. Πώς αλλιώς θα μειωθεί και η ανεργία;

* * *

* «ΦΕΥΓΩ με μια βαλίτσα με συμβουλές, ιδέες και διάθεση για συνεργασία και συμπράξεις για το καλό των παιδιών μας» έγραψε η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη στον τοίχο του ΙΙ Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη Λάρισα η κ. Ζαχαράκη, έδειξε τη διάθεσή της να συζητήσει και να καταγράψει προτάσεις. Αποφεύγοντας την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών, μίλησε για θέματα ουσίας αποπνέοντας φρεσκάδα αισιοδοξίας και αέρα αλλαγής.

ΠΗΓΗ eleftheria.gr