29.11.2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αναφορικά με το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στις 29/11/2011 με τίτλο «κυκλώματα ντροπής στις Φοιτητικές Εστίες» του δημοσιογράφου Νιβολιανίτη Μιχάλη που αφορά τις Εστίες του Ε.Μ.Π.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα: 29/11/2011
Με αφορμή το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στις 29/11/2011 με τίτλο «κυκλώματα ντροπής στις Φοιτητικές Εστίες» του δημοσιογράφου Νιβολιανίτη Μιχάλη που αφορά τις Εστίες του Ε.Μ.Π.
Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ (πρώην Ε.Ι.Ν.) λειτουργεί Φοιτητικές Εστίες σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Πάτρα κ.λ.π.)
Το καθεστώς που παρέλαβε η νέα Διοίκηση ήταν το εξής:
α) σωρεία επινοικιαζόμενων δωματίων.
β) «αιώνιοι φοιτητές» που παρέμεναν στις Εστίες χωρίς κανένας να τους απομακρύνει ή ακόμη να επιδιώκει να τους απομακρύνει , αφού πλέον δεν ήταν δικαιούμενοι.
γ) διάφορα εξωφοιτητικά και εξωπανεπιστημιακά άτομα που κατελάμβαναν δωμάτια των Εστιών, συνήθως από τους χώρους των αντιεξουσιαστών που κανείς ή σχεδόν κανείς δεν ενοχλούσε .
δ) επεισόδια που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των κτιρίων της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η νέα Διοίκηση επεδίωξε και πέτυχε:
α) να εκμηδενίσει το ποσοστό των επινοικιάσεων των δωματίων ( καμία καταγγελία δεν υπάρχει σήμερα για το θέμα αυτό).
β) απομάκρυνε με παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι τους «αιώνιους φοιτητές» με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να τείνει να εκμηδενισθεί.
γ) περιόρισε μέσω της πρόσληψης εξωτερικών συνεργειών φύλαξης της παράνομες καταλήψεις εξωπανεπιστημιακών ατόμων.
δ) Τα επεισόδια σύμφωνα με τα ως άνω περιορίστηκαν δραστικά .
ε) Μέσω της αποτελεσματικότητας των μέσων που χρησιμοποίησε απέδωσε για το 2010 2352 δωμάτια και για το 2011, 2432 δωμάτια σε πραγματικά δικαιούμενους φοιτητές σε σύνολο 8200 συνολικά διαχειριζομένων δωματίων.
(Φοιτητές που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικές τάξεις και έχοντας κοινωνικά κριτήρια).
Στην περίπτωση του ως άνω δημοσιεύματος δηλώνουμε τα εξής:
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου προφανώς αγνοεί τα της Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου δηλώνοντας ότι: «Το Πολυτεχνείο δεν γνωρίζει ούτε ποιοι μένουν στις Εστίες».
Έπρεπε όμως να γνωρίζει ότι με βάση το κανονισμό λειτουργίας της Φ.Ε την αρμοδιότητα εποπτείας – παρακολούθησης καλής λειτουργίας καθώς και των εισδοχών των φοιτητών της Εστίας (άρθρα 5.1 και 5.2 της Σύμβασης) έχει αποκλειστικά το ενδεκαμελές συλλογικό όργανο (εφορεία) που απαρτίζεται από πέντε μέλη καθηγητών ΔΕΠ του Ε.Μ.Π. (εκ των οποίων ο ένας καθηγητής ορίζεται ως πρόεδρος της εφορείας από το Ε.Μ.Π.)
Δύο (2) εκπροσώπους των Κεντρικών υπηρεσιών του Ε.Ι.Ν, ) ένα μέλος του Δ.Σ/Ε.Ι.Ν. , τον Διευθυντή της Εστίας και 2 εκπροσώπους των φοιτητών. Σημειωτέον ο κανονισμός λειτουργίας της ΦΕ έχει ψηφισθεί και εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ε.Μ.Π.
Άρα την απόλυτη πλειοψηφία στο όργανο λειτουργίας την έχει το Ε.Μ.Π. και οι φοιτητές (5+2) και όχι το Ε.Ι.Ν.
Δεν είναι τυχαίο που και ο ίδιος ο φοιτητής στο αναφερόμενο άρθρο κατά την συνέντευξή του αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι του Ε.Ι.Ν. και οι φοιτητές έχουν προσπαθήσει να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικαίωμα διαμονής.
Είναι λοιπόν σαφές ποιος γνωρίζει αλλά και ανέχεται όλα τα ως άνω και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του όταν πρέπει .
Για τα γεγονότα της 24/11/2011 ο Πρόεδρος της Εφορείας κ. Ιωαννίδης (Καθηγητής Ε.Μ.Π.) γνώριζε ήδη την από 23/11/2011 εισβολή των εξωπανεπιστημιακών στοιχείων.
Η διοίκηση του Ε.Ι.Ν. με εντολή της εξουσιοδότησε τον διευθυντή της Εστίας κ. Μάλαμα να κάνει παράσταση στο Α.Τ Ζωγράφου αφού προηγουμένως ειδοποίησε τον κ. Ιωαννίδη και τους φοιτητές, γεγονός που αναμφισβήτητα έπραξε.
Είναι σαφές δε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στη Εστία κατόπιν εντολής της Διοίκησης του Ε.Ι.Ν και του Διευθυντή της χωρίς καμία ανάμειξη (σιωπή) της Πρυτανείας του Ε.Μ.Π.
Σε καμία δε περίπτωση δεν συμμεριζόμαστε αντιλήψεις μετάθεσης ευθυνών που δεν μας ανήκουν ιδιαίτερα όταν αυτές θέλουν να συνδεθούν με επιλογές (μεταφορά των Φοιτητικών Εστιών στα Πανεπιστήμια) που και αυτονόητες είναι αλλά και αποτελούσαν πάγιο και διαρκές αίτημα της Φοιτητικής (όλων των παρατάξεων) και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ (πρώην ΕΙΝ.)