ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Διεθνές Συνέδριο, 12-14 Δεκεμβρίου 2014, Ρώμη «Στην Πρεσβυτέρα Ρώμη των Ελλήνων

 

Ο κ. Παναγιώτης Μανούρης στον χαιρετισμό που απεύθυνε, σημείωσε μεταξύ άλλων:

« Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στηρίζει για ακόμη μία φορά αυτήν την συνάντηση των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα μιας και η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί για πρώτη φορά την διοργάνωση ενός συνεδρίου δυο μεγάλων Ορθόδοξων Θεολογικών Σχολών στην Έδρα της Δυτικής Εκκλησίας»

Παράλληλα τόνισε:

«H Ευρώπη της Δημοκρατίας, η Ευρώπη που ζούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέλος της, όχι μόνο ως οικονομική οντότητα, αλλά ως μια μεγάλη οικογένεια αλληλεγγύης, έχει ως πυλώνες της, την Χριστιανική Θρησκεία, τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, και των Αρχαίο Ρωμαϊκό Πολιτισμό. η Ευρώπη διαθέτει τρεις βάσεις: την τέχνη, την φιλοσοφία και το κάλλος της Ελλάδας, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική θρησκεία. Όταν λέμε ότι η Ευρώπη και οι θεσμοί της πρέπει να τίθενται στις υπηρεσίες του κάθε ανθρώπου, δεν αναφερόμαστε σε κάτι το αφηρημένο, αλλά εννοούμε, ακριβώς, τον άνθρωπο που έπλασε ο ελληνό-ρωμαϊκός πολιτισμός, επηρεασμένος από τον χριστιανισμό. Αυτή η Ευρώπη της πολυπολιτισμικότητας πρέπει να είναι ανεκτική προς κάθε άνθρωπο, θρησκεία ή κουλτούρα και με το βλέμμα στο μέλλον. Και οφείλουμε να είμαστε μέλος της, γιατί είμαστε ο σπόρος που την γέννησε.»

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε:

«Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και προσωπικά το Διευθύνων Σύμβουλο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κύριο Παναγιώτη Μανούρη. Αυτή η στήριξη μας δίνει θάρρος και διάθεση να συνεχίσουμε και σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Είναι μια κίνηση εξωστρέφειας για τα Πανεπιστήμια της χώρας να μπορούν να βρίσκονται στη Ρώμη, σε αυτόν χώρο και να συζητάνε τόσο σπουδαία θέματα. Είναι όμως και μια κίνηση ως αποτέλεσμα της που έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του πάπα Φραγκίσκου με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό.»

Το Studium Historicorum είναι το κοινό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία μετά από αίτημα των φοιτητών του Γιάννη Παναγιωτόπουλου, και ολοκληρώθηκε με την Α΄ Συνάντηση της Ανάφης, 27-30 Οκτωβρίου 2011, υπό την αιγίδα της Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας. Το επόμενο έτος συνδιοργανώθηκε η Β΄ Διεθνής Συνάντηση της Ανάφης με τον Καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά, του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ, 10-12 Ιουλίου 2012, εκ τότε όλες οι Συναντήσεις αποτελούν συνδιοργάνωση. Η Γ´ Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε 27-29 Αυγούστου 2013. Ακολούθησε 1-2 Δεκεμβρίου 2013 η Διεθνής Συνάντηση της Χάλκης, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με την υποστήριξη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Επίσης, 21 με 24 Αυγούστου 2014 οργανώθηκε η Δ´ Διεθνή Συνάντηση της Ανάφης, πάντα σε συνεργασία με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Σχετικά Αρχεία
2014-12-17-rome.jpg (22.96 KB)