30.03.2017
Και πάλι στο «τρένο» του Erasmus+ Youth η Ελλάδα
Στα 4,5€ εκατ. ο προϋπολογισμός για το 2017
Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και πάλι η υπογραφή συμβάσεων και χρηματοδότησης προγραμμάτων Erasmus+ για τη νέα γενιά, που είχε «παγώσει» για την Ελλάδα από το 2014, έδωσε η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο για τα ζητήματα Νέας Γενιάς, Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες –μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού και Διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Η Επιτροπή είχε αναστείλει το 2014 προσωρινά τη χρηματοδότηση του προγράμματος Νεολαία του Erasmus+ για την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσει εάν υφίστανται τα απαιτούμενα πρότυπα για τη χρηστή διαχείριση της χρηματοδότησης από την εθνική υπηρεσία που εποπτεύει τα κονδύλια.
Μετά από τη σχετική θετική αξιολόγηση από τα στελέχη της Επιτροπής για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς έχει ορίσει ως Εθνική Μονάδα, η Ελλάδα βγαίνει από το «μικροσκόπιο» της Κομισιόν, επανακτά την αξιοπιστία της και είναι και πάλι σε θέση να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος.
Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, για το διάστημα 2014-2020. Στόχος του Erasmus+ είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.
Συγκεκριμένα στον τομέα της Νεολαίας, το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, μεμονωμένα άτομα, ομάδες ατόμων και οργανώσεις, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε προγράμματα Ανταλλαγής Νέων, να υλοποιήσουν Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία και να λάβουν μέρος σε ευρωπαϊκά σεμινάρια και διακρατικές συναντήσεις. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη, τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον τομέα της Νεολαίας.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να επωφεληθούν 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μέσω του Erasmus+ και να μπορέσουν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό.
Το Erasmus+, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα διαρκέσει έως και το 2020 και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε 14,7 δισ. Ευρώ.
Για την Ελλάδα και μόνο για το έτος 2017 ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις σχεδίων και δράσεων για περισσότερους από 4.500 νέους και δεκάδες οργανώσεις νέων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. Ευρώ.
Πηγή : ΥΠΠΕΘ