Κώστας Δέρβος στο Lesvos Pen “Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά, να δημιουργήσουμε, όχι για τους νέους, αλλά μαζί με τους νέους”

Το Lesvospen έχει την τιμή να φιλοξενεί τον Κώστα Δέρβο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, καθώς και πρώην Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ (2016-2019), ενός ανθρώπου , δυναμικού και πολλά υποσχόμενου  νέου  για το μέλλον στην πολιτική.

Κύριε Δέρβο καλημέρα σας !

1. Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) είναι ένας από τους βασικούς οργανισμούς που υποστηρίζει το έργο και εφαρμόζει τη στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Προσφέρει ευρύ φάσμα προγραμμάτων για όλους τους πολίτες, κάθε ιδιότητας και ηλικίας, σε ολόκληρη την επικράτεια, μέσα από 3 βασικούς πυλώνες δράσης:

  • τη Διά Βίου Μάθηση,
  • την υποστήριξη της Νέας Γενιάς και
  • τη Φοιτητική και Μαθητική Μέριμνα

Κεντρική μας επιδίωξη είναι να καταστεί η μάθηση στάση ζωής με πολλαπλές επιλογές και ανοιχτές διαδρομές. Ταυτόχρονα εστιάζουμε στη στήριξη των νέων στην εκπαιδευτική και επαγγελματικής τους διαδρομή, την κινητικότητά τους, καθώς και στη στήριξη της καινοτομίας.

Από τον Αύγουστο του 2019 που έχω την τιμή να προεδρεύω στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, υπό την καθοδήγηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας. Νίκης Κεραμέως, έχουμε χαράξει και υπηρετούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων στα έργα που υλοποιούμε και τη δημιουργία ακόμα περισσότερων και ουσιαστικών ευκαιριών μάθησης και ανάπτυξης για όλους τους πολίτες της χώρας μας.

2.Άρα τα προγράμματα που διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ απευθύνονται σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για το Νομό μας, τι ευκαιρίες υπάρχουν;

Ακριβώς, τα προγράμματά μας απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια ώστε οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από τα προγράμματα να φτάνουν σε κάθε Νομό και σε κάθε Δήμο και να ωφελούν όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη λειτουργούν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης και το εκτός έδρας τμήμα του στην Καλλονή, με συνολικά 88 εκπαιδευόμενους. Επίσης, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λειτουργούν το ΣΔΕ Σάμου και το εκτός έδρας τμήμα του στο Καρλόβασι και το ΣΔΕ Χίου. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό, που έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία. Απευθύνονται σε πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου.

Τα δύο νησιωτικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου και Ομηρούπολης Χίου «μονοπωλούν» στην περιβαλλοντική εκπαίδευση στο βόρειο Αιγαίο. Οι ωφελούμενοι μαθητές ανακαλύπτουν «το Γεωπάρκο Λέσβου» (Απολιθωμένο Δάσος), ένα μοναδικό διατηρητέο φυσικό γεωλογικό μνημείο UNESCO και μαθαίνουν τη σημασία των παράκτιων «Υγροτόπων της Λέσβου» στην εθνική κληρονομιά. «Το δέντρο που πληγώνουμε» αποτελεί ένα από τα προγράμματα του ΚΠΕ Ομηρούπολης μέσα από το οποίο οι μαθητές γνωρίζουν τη διαδικασία καλλιέργειας του μοναδικού παγκοσμίως μαστιχόδεντρου, τα παραγόμενα προϊόντα ενώ συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά βιωματικά παιχνίδια, τις «μαστιχοδράσεις».

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λειτουργούν επίσης 8 Κέντρα Διά Βίου Μάθησης: στη Χίο, στον Άγιο Ευστράτιο, σε Λήμνο, Ικαρία, Ψαρρά, Οινούσσες και Δυτική Σάμο, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης προσφέρουν δωρεάν εκπαιδευτικά  προγράμματα και απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες, με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση και ενεργή συμμετοχή.

Τα έργα αυτά καλύπτουν τον τομέα της Διά Βίου Μάθησης, που –όπως ήδη ανέφερα- είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

3.Και ποιες είναι οι δυνατότητες που παρουσιάζονται στον τομέα της Νεολαίας;

Στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαχειριζόμαστε μια σειρά από δυναμικά προγράμματα με επίκεντρο τους νέους. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά, να δημιουργήσουμε, όχι για τους νέους, αλλά μαζί με τους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, άτυπες ομάδες, άτομα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νεολαίας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε δράσεις ανταλλαγής νέων, ευρωπαϊκά σεμινάρια και διακρατικές συναντήσεις. Σκοπός είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη και τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον τομέα της Νεολαίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027, έχει ήδη εγκριθεί διπλασιασμός των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες και να τριπλασιάσει τον αριθμό των ωφελουμένων. Οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί, είναι η κοινωνική ένταξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης και η καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ένα ακόμα από τα έργα που υλοποιούμε. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος τόσο των κοινοτήτων όσο και των νέων όλης της Ευρώπης.

Η παρουσία φορέων από το Νομό της Λέσβου στα προγράμματα αυτά είναι σημαντική και αναδεικνύει ορισμένες από τις βασικότερες αρχές του προγράμματος: την ισότιμη πρόσβαση, τις ίσες ευκαιρίες σε όλους και την ενεργό συμμετοχή.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, μία εκπτωτική κάρτα, για νέους 13-30 ετών, που παρέχει σημαντικές εκπτώσεις και προνόμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχειρούμε ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων να εξελιχθεί και να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη στο νεανικό κοινό.

4.Κύριε Δέρβο, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για ένα μείζον θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Λέσβου αλλά και γενικότερα του Βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στο θέμα του Μεταναστευτικού και συγκεκριμένα στο πως κρίνετε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος.

 

Πράγματι, το Μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια αποτελεί μείζον θέμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και πρέπει να πω, πως υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις. Όμως οι πολίτες των νησιών στάθηκαν όρθιοι και με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υπάρξει σημαντική αποσυμφόρηση.

Πρέπει όμως να πω, έχοντας έρθει αρκετές φορές στη Λέσβο και έχοντας δει την κατάσταση η οποία επικρατούσε στη Μόρια, πως είναι απαραίτητη η δημιουργία κλειστής δομής με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και σίγουρα μακριά από κατοικημένες περιοχές.  Στη νέα δομή οι αιτούντες άσυλου, θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται με ταχύτητα ώστε να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν ή να επιστρέφουν στις χώρες τους.

5.Σχετικά με το θέμα που απασχολεί εδώ και ένα χρόνο την ανθρωπότητα, πως κρίνετε την αντιμετώπιση στο θέμα πανδημίας από την Κυβέρνηση;

Αναμφισβήτητα τον τελευταίο χρόνο άλλαξε η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, ο τρόπος εργασίας μας, ο ελεύθερος χρόνος μας. Προσαρμοστήκαμε πολύ γρηγορά σε όλα αυτά και βάλαμε το «τηλέ» μπροστά από κάθε λέξη.

Όσων αφορά την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας, θεωρώ πως έκανε στοχευμένες κινήσεις. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, το υγειονομικό προσωπικό στηρίχθηκε και θα συνεχίσει να στηρίζεται από την Κυβέρνηση και τα νοσοκομεία ενισχυθήκαν σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς ο δείκτης αποτελεσματικότητας όλων των παραπάνω, είναι οι θάνατοι από τον covid-19 και σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, είμαστε αρκετά καλύτερα. Σίγουρα σε αυτό βοηθούν και τα μέτρα κατά της πανδημίας όπως η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, αλλά κυρίως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η οικονομία η οποία εδώ και έναν χρόνο πλήττεται ασταμάτητα. Αναμφίβολα η υγεία των πολιτών είναι πιο σημαντική, όμως και η οικονομία δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος της πανδημίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους αυτών. Το κράτος φροντίζει επίσης όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι τίθενται σε αναστολή καθώς και να δίνει επιπλέον επιδόματα, όταν  η χώρα μπαίνει σε «σκληρό» lockdown. Κατά την γνώμη μου λοιπόν, το πακέτο στήριξης για την πανδημία από την ευρωπαϊκή ένωση, αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται σωστά. Τέλος, θέλω να επισημάνω πως αν και έχει γίνει πολλή συζήτηση για  τον τουρισμό, με τις απόψεις να διίστανται, η Κυβέρνηση λειτούργησε τον τομέα αυτόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άνοιξε τα σύνορα την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποφύγει ένα εισερχόμενο μεγάλο κύμα του ιού αλλά και ταυτόχρονα να καταφέρει να «σώσει» την  τουριστική σεζόν, σε μεγάλο βαθμό. Βοήθησε επίσης τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις ξενοδοχειακές μονάδες και όλα τα εποχικά καταλύματα, με μέτρα όπως  η χορήγηση ειδικής οικονομικής ενίσχυσης.

Εύχομαι όλα αυτά σε λίγους μήνες να ανήκουν στο παρελθόν και η πανδημία να αποτελέσει για όλους μας, μια εμπειρία η οποία μας τόνισε πόσο πολύτιμο είναι το αγαθό της ζωής και πόσο σημαντική είναι η υγεία μας. Καλή τουριστική σεζόν στο νησί σας τη Λέσβο και καλή Σαρακοστή!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Ποιος είναι ο Κώστας Δέρβος

Ο Κώστας Δέρβος γεννήθηκε στο Παγκράτι. Σπούδασε στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στο τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο στα Προηγμένα Βιομηχανικά Συστήματα από το Kingston University of London.

Το 2009 ξεκίνησε να εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός σε τεχνικά γραφεία, στον τομέα των μελετών και παράλληλα ως εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση. Συνέχισε την επαγγελματική του πορεία ως εργαστηριακός συνεργάτης σε τριτοβάθμιο τεχνολογικό ίδρυμα, με αντικείμενο την πληροφορική και τις γλώσσες προγραμματισμού και ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.. Τον Οκτώβριο του 2016 εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο Επανίδρυσης, το 2019 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, είναι υπότροφος του International Visitor Leadership (IVLP) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

 

 https://www.facebook.com/kostasdervos

https://twitter.com/KostasDervos 

 https://www.instagram.com/kostasdervos/

https://www.youtube.com/kostasdervos

ΠΗΓΗ lesvospen.gr