Συμμετοχή της Λέσβου στην παγκόσμια καμπάνια της UNESCO για το νερό

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

22 Μαρτίου 2021

Συμμετοχή της Λέσβου στην παγκόσμια καμπάνια της UNESCO για το νερό

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

«ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου 2021 συμμετείχε στην παγκόσμια καμπάνια της UNESCO για την προβολή της αξίας των υδάτινων πόρων και υγροτόπων της Λέσβου ως περιοχής που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO.

Μέσα από το βίντεο της UNESCO μοναδικές εικόνες από τη Λέσβο ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας τις μοναδικές ομορφιές και τα ανεξερεύνητα τοπία του Γεωπάρκου.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και προώθηση της γνώσης σχετικά με τα υδάτινα συστήματα και τις λεκάνες απορροής σε αναγνωρισμένες περιοχές της UNESCO, όπως τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τα αποθέματα της Βιόσφαιρας και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Η δράση υλοποιείται παράλληλα με την υλοποίηση του Στόχου 6 για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Καθαρό νερό - Αποχέτευση).

Το Μουσείο προετοίμασε ειδικό βίντεο μέσα από το οποίο προβάλλει τα μοναδικά φυσικά μνημεία της Λέσβου όπως οι υγρότοποι, τα ποτάμια, οι καταρράκτες κ.ά., το οποίο είναι επισκέψιμο στο YouTube στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=40qpvqk0aas

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ» την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τους υγροτόπους της Λέσβου και την υψηλή βιοποικιλότητα που συντηρούν.

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Μαρία Παπαδανιήλ.

Ο κ. Νικόλαος Ζούρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ομιλία του με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου & Βιοποικιλότητα» παρουσίασε την σημασία του νερού και των υγροτόπων η διαχείριση των οποίων απαιτεί πολύ-επίπεδη και πολύ-κριτηριακή προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση παρουσίασε δράσεις και εκδηλώσεις του Κέντρου Περιβαλλοντκής Ενημέρωσης Καλλονής που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο.

Στην συνέχεια η κα. Ηλέκτρα Καλδέλλη, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου «Υγρότοποι της Λέσβου μια πλούσια Εθνική κληρονομιά». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά τόσο την θεωρητική γνώση όσο και την δράση στο πεδίο καθώς οι ενημερωμένοι μαθητές γίνονται οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Στην ομιλία του Δρ. Καλούστ Παραγκαμιάν από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας με θέμα «Νησιωτικοί υγρότοποι – Υγρότοποι της Λέσβου» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία του από το πρόγραμμα καταγραφής και χαρτογράφησης των νησιωτικών υγροτόπων που οδήγησε στην προστασία τους καθώς η σημασία τους είναι αναντικατάστατη για τα οφέλη που προσφέρουν.

Η Δρ. Μαρία Δημάκη από Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσίασε τα ερπετά και τα αμφίβια που εντοπίζουμε στους υγρότοπους της Λέσβου όπως βάτραχοι, φρύνοι, σαύρες, χελώνες και φίδια. Επισήμανε επίσης την συμβολή των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στην διασταύρωση πολύτιμων πληροφοριών και παραγωγή σημαντικών συμπερασμάτων μέσω της μελέτης των συλλογών τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κα. Ελένη Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής που λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Τα πουλιά των υγροτόπων της Λέσβου» και παρουσίασε είδη που επιβίωση τους είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των υγροτόπων καθώς τα μίσα από τα είδη που συναντώνται στην Λέσβο χαρακτηρίζονται ως «υγροτοπικά».

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με τα καθεστώτα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, τους τρόπους δράσης για την προστασία τους αλλά και την ανάπτυξη του τόπου με γνώμονα τον σεβασμό στο σπάνιο και ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού που είναι χαρακτηρισμένο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

ΠΗΓΗ lesvosnews.net

 

 

logo2014-2020