To ταξίδι του GEOMΙSO του 1ου παγκοσμίως Λογισμικού CAD/CAE από τον πανελλήνιο διαγωνισμό Καινοτομίας&Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree» ΙΝΕΔΙΒΙΜ έως σήμερα!

(...) Ο Π.Κ. έχει δημιουργήσει πρώτος παγκοσμίως ένα λογισμικό που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα της βιομηχανίας και κερδίζει συνεχώς διεθνή και ελληνικά βραβεία. Μετά από 8 χρόνια επίμονης δουλειάς και έρευνας, το 2018 άρχισαν και οι πωλήσεις. Ο λόγος για το Geomiso, που από ένα πολυετές ερευνητικό project είναι πλέον ένα επιχειρηματικό εγχείρημα.Το Geomiso αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό CAD/CAE «δύο σε ένα», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σχεδιαστικό πρόγραμμα όσο και ως λογισμικό προσομοίωσης έργων μηχανικού. Ενοποιεί δηλαδή δύο βιομηχανικές διαδικασίες, τον σχεδιασμό ενός προϊόντος και τον έλεγχο της αντοχής του. Έως τώρα, οι βιομηχανίες διαθέτουν δύο διακριτά τμήματα: το τμήμα των σχεδιαστών, που σχεδιάζει τα νέα προϊόντα με ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα, και το τμήμα των μηχανικών, το οποίο ελέγχει τα νέα προϊόντα ως προς την αντοχή και τις ιδιότητές τους με το πρόγραμμα μηχανικού. Το Geomiso είναι ένα λογισμικό που κάνει και τις δύο δουλειές. Το 2017 ιδρύθηκε η start-up, με έδρα τα Φάρσαλα όπου και μεγάλωσε, ενώ η αξία της εταιρίας εκτιμάται πλέον στα 20 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για κέρδη από την εμπορική του διάθεση σε βάθος 5ετίας ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Ο Π. προτρέπει τον κόσμο να μένει στην Ελλάδα. «Όταν πήρα το πτυχίο μου, όλοι μου έλεγαν να πάω στο εξωτερικό. “Τι θα κάνεις εδώ, ξεκινάει η κρίση” και τέτοια. Μου παρουσίαζαν μία εικόνα μαύρη. Δεν έπεσαν έξω ως προς τα οικονομικά, απλά για μένα θα ήταν λάθος να φύγω, γιατί εδώ είχα βρει ένα αντικείμενο στο οποίο πραγματικά ήθελα να δουλέψω. Ξεκίνησα να δημιουργώ μια ομάδα από το 2010 και για εμάς αυτή η δεκαετία ήταν η πιο ωραία δεκαετία της ζωής μας, η πιο δημιουργική. Μπορεί τα πράγματα για την οικονομία της Ελλάδας να πήραν έναν απέραντο κατήφορο, αλλά εμείς είχαμε ακριβώς την αντίθετη πορεία. Πιστεύω ότι η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες και ότι αν είχα φύγει, δεν θα τα είχα κάνει όλα αυτά. Εδώ είμαι πραγματικά ευτυχισμένος» (...) Δεν δείχνει να τον ενοχλεί το γεγονός ότι τα πρώτα τέσσερα χρόνια χρηματοδοτούσε μόνος του το project με τα χρήματα που είχε πάρει από υποτροφίες και βραβεία ως προπτυχιακός και μεταπτυχιακός φοιτητής. Κανένας από την ομάδα –που αποτελείτο κυρίως από άτομα από το Μετσόβιο- δεν πληρωνόταν και τα χρήματα πήγαινα για αγορά εξοπλισμού. Όμως ήταν λες και ήξεραν ότι επένδυαν τότε για να πετύχουν αργότερα.

Τα πρώτα χρήματα ήρθαν το 2014 με την πρώτη πανελλαδική διάκριση, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree» (μεταξύ 192 εταιρειών).

«Είδα τυχαία μια Ανακοίνωση και σκέφτηκα ότι πρέπει να λάβουμε μέρος. Ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς γιατί ήρθαμε αντιμέτωποι με έννοιες που ερχόμασταν πρώτη φορά σε επαφή. Για παράδειγμα το Business Plan δεν ξέραμε καν τι είναι. Καθίσαμε παρόλα αυτά, τα ετοιμάσαμε και βγήκαμε πρώτοι. Δεν το περίμενα. Για το προϊόν ήμουν σίγουρος, αλλά δεν περίμενα να πάμε τόσο καλά στο επιχειρηματικό κομμάτι. Όμως άρεσε πάρα πολύ η ιδέα στην επιτροπή, η οποία συνειδητοποίησε το βιομηχανικό πρόβλημα και την ευκαιρία που ανοίγεται για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, καθώς και ότι μπορεί να παραχθεί προστιθέμενη αξία για τους μηχανικούς στη βιομηχανία και εν τέλει για μας που θα κάνουμε πωλήσεις. Τότε ξεκίνησε και η εξέλιξή μας από ερευνητές σε επιχειρηματίες». (...)

ΠΗΓΗ : huffingtonpost.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για IDEATREE

 ideatree.gr