Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας

«Γνωριζόμαστε μόνο λίγες ώρες, αλλά ήδη ανακαλύψαμε πολλά κοινά». «Η συνεργασία μας ξεκινάει σήμερα, από εδώ». «Θέλουμε να φέρουμε κοντά νέους και δημιουργικούς ανθρώπους». «Θέλουμε να χτίσουμε νέες γέφυρες μεταξύ των λαών μας». «Η ιστορία δεν είναι κάτι που μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει για να προχωρήσουμε μαζί μπροστά». Με θετικά μηνύματα, όπως τα παραπάνω, και σχέδια για κοινές δράσεις νέων από την Ελλάδα και τη Γερμανία, στο άμεσο μέλλον, ολοκληρώθηκε το 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν από την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά έντεκα προτάσεις για την υλοποίηση διμερών δράσεων, οι οποίες αφορούν τους νέους, παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους οργανώσεων Νεολαίας, που ήλθαν σε επαφή τις τέσσερις ημέρες του Φόρουμ. Αφορούν σχέδια για δραστηριότητες στον χώρο της ψηφιακής τέχνης, της ανταλλαγής επαγγελματικών και εκπαιδευτικών εμπειριών και καλών πρακτικών, την ανταλλαγή εξειδικευμένων ή ανειδίκευτων εργατών, δράσεις για την κοινωνική ένταξη ΑμεΑ και την αποδόμηση στερεοτύπων για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, προτάσεις για την ενίσχυση των μη τυπικών προσόντων των νέων, καθώς και πρωτοβουλίες για κοινή προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος Ελλάδας- Γερμανίας. Το «ραντεβού» για το 3ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας δόθηκε στη Γερμανία, σε έναν χρόνο από σήμερα. Εκεί θα διαπιστωθεί και πόσες από τις προαναφερόμενες προτάσεις προχώρησαν.

Από την πλευρά των διοργανωτών του Φόρουμ παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το καθεστώς που θα το διέπει και οι στόχευση που θα έχει. «Γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ένα τέτοιο Ίδρυμα Νέων στη Γερμανία και αντίστοιχα θα θέλαμε να λειτουργήσει και το ελληνογερμανικό», ανέφερε η εκπρόσωπος του γερμανικού Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, Ντόροθι Γιάκερινγκ και γνωστοποίησε ότι: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας θα υπογράψουν ένα συμφωνητικό, το οποίο θα καθορίζει το καθεστώς και τα καθήκοντα του Ιδρύματος, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης και ελέγχου των οικονομικών του. Πρόκειται για διεθνή, μη κυβερνητικός οργανισμό, που θα αποτελείται από 2 ισότιμα γραφεία ισομερούς εκπροσώπησης. Ελληνογερμανικές ομάδες θα εργάζονται και στα δύο γραφεία, ενώ η κατανομή των καθηκόντων θα γίνει με κριτήριο το περιεχόμενο των επιμέρους δράσεων. Το έργο της εποπτείας θα ασκεί εποπτικό σώμα αποτελούμενο από κυβερνητικούς εκπροσώπους κι εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας, καθώς και δύο ισότιμους διευθυντές. Το πλαίσιο λειτουργίας του Ιδρύματος θα ρυθμίζει ισότιμες εργασιακές σχέσεις στη βάση μιας διμερούς διαπραγμάτευσης κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος θα ισχύει η Αρχή της ισομερούς χρηματοδότησης από τα δύο κράτη. Στα καθήκοντα του Ιδρύματος θα περιλαμβάνονται οι εξωσχολικές και σχολικές ανταλλαγές νέων, ανταλλαγές εθελοντών, ανταλλαγές επαγγελματικής κατάρτισης/εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης, ανταλλαγές συμβούλων νέων και υπευθύνων από των χώρο Υποστήριξης Παιδιών και Νέων». «Ο κατάλογος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και να διευρυνθεί στη συνέχεια», διευκρίνισε η κ. Γιάκερινγκ.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει για τα χρονικά διαστήματα, μέσα στα οποία θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέχρι την περίοδο του Πάσχα να έχουμε ολοκληρώσει την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας, να ξεκινήσουμε μέχρι το καλοκαίρι τα οργανωτικά για τη δημιουργία των δύο γραφείων που θα προετοιμάσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος και αμέσως μετά, το καλοκαίρι, να είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε το πρώτο πλαίσιο, το οποίο θα έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γραφείου πληροφόρησης Θεσσαλονίκης της γενικής γραμματείας Διά βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Μπάμπης Παπαϊωάννου. «Στόχος του γραφείου θα είναι η υποστήριξη των οργανώσεων νεολαίας, αλλά και των δομών που ασχολούνται με τα θέματα νεολαίας, όπως η εκπαιδευτική κοινότητα, οι δήμοι, πανεπιστήμια και όλοι οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με τα θέματα νεολαίας, με προφανή στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», επισήμανε ο κ.Παπαϊωάννου.

«Αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε δε θα είναι ούτε μία ελληνική πατέντα, ούτε μία γερμανική πατέντα, ούτε μία ελληνογερμανική συμφωνία, η οποία θα πατάει πάνω σε κοινές αντιλήψεις , επειδή έτσι συμφωνήσαμε οι δύο οργανισμοί, οι δύο κυβερνήσεις. Διά της δημιουργίας των γραφείων και της δομής αυτών θα πάμε να υλοποιήσουμε μία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία κι αυτό θα μας βοηθήσει τόσο στο να προσαρμόσουμε αυτό που κάνουμε με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, αλλά και στο να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε πρόσβαση και σε χρήματα τα οποία θα προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, που η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ανακοινώνουν για τα θέματα της Νεολαίας», διευκρίνισε.

 

Πηγή : makthes.gr