10/30/2013 - 07:55

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στο μέλλον του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στο μέλλον του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, κρίνουμε σκόπιμο να γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δομών, τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και τη διαφάνεια και λογοδοσία υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) απορρόφησε, δυνάμει της ΚΥΑ 127175 (ΦΕΚ 2508 Β’/4.11.2011), το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε) και το Ινστιτούτο Νεολαίας (Ι.Ν) και συγχωνεύθηκε με αυτά, μετονομαζόμενο σε Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

Ο μετασχηματισμός αυτός ολοκληρώθηκε οργανωτικά με τον Ν. 4115/30.01.2013 με αποτέλεσμα το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ να αποτελεί σήμερα ένα εξαιρετικά ευέλικτο φορέα που υλοποιεί με επιτυχία μεγάλο αριθμό δράσεων, προγραμμάτων και έργων σε εθνική κλίμακα για:

1. τη δια βίου μάθηση, για όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν με περιθωριοποίηση, όπως
    «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης», «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας», «Σχολές Γονέων», «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα,  ελληνική ιστορία και ελληνικό πολιτισμό- Οδυσσέας», «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία», «Κέντρα φιλοξενίας αιτούντων  άσυλο»  κ.ο.κ.
  2. τη νέα γενιά, με έμφαση τη στήριξη των νέων στην εκπαιδευτική και επαγγελματική διαδρομή και κινητικότητά τους, την ανάδειξη και στήριξη της καινοτομίας και την υποστήριξη της ενσωμάτωσης των νέων στο κοινωνικό κα παραγωγικό περιβάλλον, όπως το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»,  «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων», «Euro desk», «Σχέδια κινητικότητας ΙΕΚ LEONARDO DA VINCI» κ.ο.κ.
  3. τη διαχειριστική υποστήριξη της μαθητικής και φοιτητικής μέριμνας, όπως των Δημοσίων ΙΕΚ  και ΣΕΚ, των Φοιτητικών Εστιών,  και
  4. την υλοποίηση κάθε σχετικής με τις αρμοδιότητες του δραστηριότητα που του αναθέτει ο κος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, η σίτιση των αναπληρωτών, κ.ο.κ.

Άλλωστε, αποτελεί βούληση του κου Υπουργού, να αναθέσει τον τομέα της νέας γενιάς, του νέου Προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2014-2020, στο  Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ ως αποκλειστικό και αρμόδιο εθνικό φορέα, αξιοποιώντας την πλούσια τεχνογνωσία του ένεκα της επιτυχούς διαχείρισης του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» που ήδη υλοποιεί, με Εθνική Αρχή τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.                                                                Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΛΕΝΤΖΑΣ                                                                                 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΡΗΣ

Related files