03/07/2018 - 10:31
Μαθητές στη Θεσ/κη ανακυκλώνουν&κερδίζουν χρήματα για τα σχολεία
Οι μαθητές των σχολείων του δήμου Παύλου Μελά δεν παράγουν πλέον σκουπίδια από χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικό, αλλά πωλούν τα παραπάνω ανακυκλώσιμα υλικά ως προϊόντα, μέσα από το πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή» που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε σχολεία της χώρας, σε μεγάλη κλίμακα. Τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του προγράμματος, έχουν πωληθεί περίπου 5 τόνοι χαρτιού και 5 τόνοι πλαστικού, που σημαίνει ότι αυτοί οι 10 τόνοι εκτράπηκαν από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Ως εκ τούτου, με αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές κέρδισαν 1.200 ευρώ (το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων που θάβονται είναι περίπου 120 ευρώ ο τόνος). «Παράλληλα, από την πώληση τους μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού ο Δήμος Παύλου Μελά πρόκειται να εισπράξει άλλα 2.000 ευρώ, που θα μοιραστούν αναλογικά στα σχολεία για να καλύψουν εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες, σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα Περιβάλλοντος Σάκη Λαζαρίδη. Τα χρήματα θα επιστρέφονται αναλογικά στα σχολεία για την κάλυψη μορφωτικών και άλλων αναγκών τους, όπως θα αποφασίζει το εκάστοτε σχολείο. Το πρόγραμμα, όμως, είναι πρώτιστα εκπαιδευτικό με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης. «Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μας αποδεικνύουν τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της ανακύκλωσης. Με την εφαρμογή του προγράμματος έχουν καταφέρει να παράγουν ένα καθαρό προϊόν ανακύκλωσης για πώληση. Ακόμη, μαθαίνουν να συνεργάζονται συμμετέχοντας στην ομάδα Ανακύκλωσης του σχολείου τους και να εκπαιδεύονται ώστε να κάνουν σωστά την ανακύκλωση», επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποσότητες των αποβλήτων που καταλήγουν ετησίως στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης υπολογίζονται σε 30.000 - 35.000 τόνους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά» σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσ/νίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.
ΠΗΓΗ: greenagenda.gr